Mis omadus eristab proffi enim käsitöölisest?(8. nädal)

 Mis omadus eristab proffi enim käsitöölisest?


Minu meelset sõltub see erialast. Näiteks atleetide puhul kõige professionaalsed jooksjad on kõige kiiremad. Kuid samas kokka puhul ei saa väita et see kes kõige kiiremini süüa teeb on parim kokk. Pigem on sellel erialal tähtis kuidas tehtud toit maitseb. 

Ja siit tuleb välja jällegi teine probleem, et kuidas seda toitu nüüd hinnata saab? Siin oleks kaks valikut, et kas kliendid või siis teised kokad. Ühelt poolt võiks tuua tugeva argumendi, et kliendi valik on kõige tähtsam, kuna mida kõrgem on klientide arvamus restoranist, seda rohkem raha teenitakse.

Mina ütleksin aga et pigem kokad, kuna neil on rohkem kogemust ning seetõttu oskavad toitu paremini hinnata. Samamoodi nagu programmeerija koodi saaks hinnata ainult programmeerija, kuna teised ei mõistaks seda koodi. Arvutitega mitte kursis inimene võib juba selle peale kedagi professionaalseks “häckeriks” või programmeerijaks pidada, kui sa ta ees konsooli lahti teed ja sinna midagi kirjutad.

Seega järeldaks ma et professionaalsus on igal alal oma mõõdupuuga mõõdetav ja seatud sellel alal tegutsevate inimeste poolt. Näiteks äris võib riietus ja hea väljanägemine tähtis olla, kuna psühholoogiliselt ilusaid inimesi usaldatakse rohkem. Aga samas malet mängides ei kahtle keegi et sa oled professionaalne mängija kui sa maailmameistrit võidad, isegi kui sa kannad dresse ja natukene haised.

Erinevatel aladel on ka professionaalsuse piir natukene hägusem. Näiteks võidakse ühel ajahetkel kedagi hulluks pidada, aga hiljem tuleb välja et ta oli oma ajast ees ja oli hoopis selle ala geenius. Seetõttu pole isegi teiste teiste samaalaga tegelevate inimeste professionaalsuse definitsioon päris täpne, kuid täpseim millest ma mõelda suutsin.


Comments

Popular posts from this blog

Eesti areng e- riigina

Bitcoin

free to play, non pay to win