IT turvariskid (14. nädal)

 Minu meelest on üks suurimaid turva riske tava inimese jaoks suurfirmade nagu google ja facebooki poolt kogutavate andmete lekkimine. Kuna andmeid kogutakse väga suurtes kogustes ja riistvara arenedes salvestatakse seda aina kauemaks ajaks, siis on suur tõenäosus, et andmete lekke teeb inimesele kahju. Isegi kui andmed on anonüümsed võib see anonüümsus ära kaduda, kui see kokku panna mingite muude andmetega. 

Tavainimene ei saa muuta seda, et kas google andmed lekivad, aga ta saab muuta seda kui palju andmeid seal tema kohta on.

Tehnoloogia

Tehnoloogia privaatseks internetis käimiseks on olemas (näiteks Tor) kuid kahjuks vajab see teadmisi ja/või on aeglasem. 

Kuna inimestel on tänapäeval suhteliselt võimsad seadmed, on võimalik kasutada ära nende võimsust, nii et sarnaselt P2P torrentitele. See aitaks andmeid mitte koguvatel firmadel paremini võistelda konkurentidega.


Koolitus

Inimesi peaks harima sellel teemal mis tüüpi andmeid on võimalik nende kohta koguda ja kui palju andmeid on firmadel mõistlik koguda (ilma nõusolekuta, nõusolekuga ja ka näiteks salaja). Ja selle põhjal saaks inimene teha juba mingi otsuse, mis sorti lehtedel käia ja kas nõustuda suvalise 600 lehelise legaalse dokumendiga.

Samuti peaks inimestele tutvustama mis võimalused tal on oma andmete kogumise takistamiseks ja privaatsuse säilitamiseks.


Reeglid

Isegi kui inimene “nõustub” sellega, et tema andmeid kogutakse, ei tähenda see et ta seda teadlikult teeb, sest tavaline inimene ei jõua kogu aeg läbi lugeda mingit kuuesajalehelist legaalset dokumenti, mis on nii keeruliselt kirjutatud, et ta isegi lugedes seda ei mõista. Peaks seadusega rohkem reguleerima millega üldse nõustuda saab ning lisaks võiks seadusega kohustada firmasi lisama ka lühemaid inimesele loetavaid variante legaalsetest dokumentidest.

Inimeste andmete kogumise hulka võiks piirata vähemasti ajaliselt 1-2 aastani kuna selle ajaga on andmete väärtus nii kui nii langenud.


Comments

Popular posts from this blog

Eesti areng e- riigina

Bitcoin

free to play, non pay to win