Eesti areng e- riigina

 Eesti areng e- riigina

Aastal 2012-2013 seadis EV visiooni kui kaugele on Eesti infoühiskond arenenud 2020 aastaks ja milline see võiks välja näha. Tõin välja punkti mis on edukalt täide läinud ja punkti mis on jäänud pigem algeliseks. 

Visiooni punkt mis läks täide: “Eesti keel on digitaalses maailmas elus ja arenev. Eesti keele tehnoloogia abil saab kasutada igapäevaseadmeid ja e-teenuseid.” 

Eesti keeles googeldades saab enamasti kõik vajaliku kätte, välja arvatud väga spetsiifilised ja kitsad harud (isegi siis tõenäoliselt leiab infot selle kohta) ja leidub küllaga eestikeelseid komuune. Ka telefonid ja arvutid saab seadistada eestikeelseks. Ja nähtavas tulevikus see ka jääb nii. 

See, et keel on digitaalses maailmas elus on selle edasiseks arenguks oluline, kuna see on tiba nagu lumepalliefekt. Kui eesti keeles ei oleks internetis eriti midagi, siis keegi keegi ka ei otsiks selles keeles, mis tõttu ei näeks ka keegi vaeva et midagi sinna teha. Eesti keele edu digitaalses maailmas, mõjutab eesti keele säilimist keelena. Kui infot eesti keeles ei leidu siis kasutaksid eestlased inglise ja vene keelt netis. Mis omakorda suurendaks võimalust et eesti keel sureb välja.

Visiooni punkt mis ei läinud täide: “Inimesed on saanud IKT abil nn targaks tarbijaks. Nad hoiavad raha kokku või saavad teenitud raha eest rohkem väärtust, näiteks elades tarkades majades või ostes interneti kaudu rohkem e- poodidest.

Aastaks 2020 polnud netis shoppamine eriti populaarne ja praeguseks on saanud see hüppe pigem pandeemia tõttu. Ja isegi nüüd pole e- poed veel kuigi populaarsed, millest on kahju kuna e- poest ostmine on vahepeal tarbijale odavam (kuna see on ka firmale odavam) ja hoiab kõvasti aega kokku. Eriti võrreldes näiteks Ameerikaga kus Amazon on on väga populaarne, ei kasuta eestlased neid mugavusi ära.


Comments

Popular posts from this blog

Bitcoin

free to play, non pay to win