Interneti kasutatavus (12. nädal)

 Interneti kasutatavuse negatiivne külg minu arust on õpitavus. Ja seda just vanemate inimeste jaoks. Aga see vastu on on selle kasutatavus peale ära õppimist üsnagi intuitiivne ja loogiline.


Interneti kasutama õppimine:

Internetis on liikvel viirused ja petturid mille suhtes tuleb ettevaatlik olla. Tegelikult tuleb kõige suhtes olla väga ettevaatlik ja ei tohiks pea midagi usaldada. Isegi gmaili sisse logides peab olema kindel et see on just õige leht kust sisse logida. Võib juhtuda, et läksid “gmaili” kellegi lingi läbi ja seal on aadressis üks täht ära vahetatud ning sisse logida üritades saab keegi kontole ligipääsu. Ja siis peab teadma kuidas edasi tegutse ja sellisel juhul on aeg väga kallis ja pole just aega pikalt uurida mis teha tuleb. See võib osasi inimesi hirmutada ja seetõttu ei hakkagi nad kunagi seda kasutama.

Interneti probleemiks on ka see, et seal on väga palju informatsioon, millest enamus pole faktiliselt kontrollitud spetsialistide poolt ja seega levib väga palju vale informatsiooni. Tuleb osata hinnata informatsiooni usaldatavust ja õigsust. Ning tuleb osata kontrollida infot mitme allika põhjal kontrollida ning ise kriitiliselt mõelda mis tundub õige. Ajapikku leiad muidugi lehti, mis on su jaoks usaldusväärsed, aga see võtab aega.

Lisaks kõigele teeb interneti õppimise veel keeruliseks tavad millest ei räägita. Nagu näiteks pea kõik kasutavad adblocki, aga pea mitte keegi ei räägi sellest kuna see on lihtsalt nii tavaline asi, seetõttu sellest teada saamine on iseseisvalt päris raske. Enamasti veebi leheküljed ei reklaami adblocki kuna nende tulu on suurem kui sul seda pole. Samamoodi keegi tegelikult ei loe kasutamistingimusi lehtedele registreerudes või küpise tingimusi küpsistega nõustudes, kuna nende lugemine on väga ajamahukas. Pigem tuleb justkui intuatiivselt teada mis seal olla võiks ja millisel juhul oleks neid mõtet lugeda.

Interneti tõhusus:

Vaatamata sellele, et internetis toimetamist on raske ära õppida, on selle kasutamine peale seda üsnagi lihtne. Näiteks on internetis üli palju erinevaid lehti, aga samas kasutavad väga paljud lehed sama stiili ja sama loogikat, seega ei pea iga lehe kujundusega iga kord uuesti tutvuma, vaid see kujunduse tüüp on juba varasemalt tuttav.

Viiruste ja petturitel on samamoodi oma tüüp mudelid mida igapäevane interneti kasutaja kohe ära tunneb. Ja isegi kavalamatest skeemidest saab võitu kui vähegi kriitiliselt mõelda.

Terve internet on kuidagi sarnase loogika peale üles ehitatud. Võimalik muidugi, et internet on minu jaoks nii intuitiivne vaid sellepärast, et ma seda iga päev kasutan.


Comments

Popular posts from this blog

Eesti areng e- riigina

Bitcoin

free to play, non pay to win